Hvordan finner dere tilbake til hverandre etter depresjon?
Å finne tilbake til hverandre etter depresjon kan være veldig vanskelig. Les denne artikkelen for tips og øvelser du kan bruke.
Oppdatert 20 April 2022
De fleste tror de vet hvordan de skal opptre hvis de fikk vite at partneren deres har vært utro. Men det er ikke før utroskap rammer deg at du innser hvor uforutsigbare følelsene dine kan være. Så hvordan går du frem? Hvordan kommer du over utroskap?
Det er normalt å ha mange negative følelser når man nettopp har oppdaget at man har lidd av utroskap. Alt fra sjokk, sinne og frykt til smerte, angst og forvirring er noe de fleste vil føle i ulik grad. Disse følelsene forsvinner ikke med en gang, selv om du bestemmer deg for å tilgi partneren din.
For den som blir rammet av utroskap kan det være lett å ønske å straffe partneren, for eksempel ved å fortelle sine nærmeste om det som har skjedd. Eller enda verre, henge ut partneren din på sosiale medier. Men det beste er å holde hodet kaldt og ikke røpe detaljer om utroskap til familie, barn, slekt og venner.
Det er vanlig at de som opplever utroskap får vanskelige kroppslige reaksjoner. Det kan være alt fra kvalme, konsentrasjonsvansker og tap av matlyst til mage- og søvnproblemer. Prøv derfor å spise sunt. Tilbered gjerne flere måltider på en gang. Oppretthold dine daglige rutiner. Regelmessig trening. Drikk mye vann. Og gå til sengs i tide.
Når hjertet nekter å slutte å slå fort og hardt, er det viktig å puste. Det høres kanskje litt dumt ut, men forskning viser at pusten er nært knyttet til følelsene våre. Å kontrollere pusten er derfor ekstremt viktig. Velg en pusteøvelse som passer deg. Du kan for eksempel telle ned fra hundre, mens du puster dypt og sakte inn gjennom nesen og ut gjennom munnen.
Når man har opplevd utroskap er det helt normalt å ville finne ut nøyaktig hva som har skjedd. Partneren din vil kanskje ikke legge alle kortene på bordet med en gang. Derfor kan det ta tid å få et klart bilde av alle detaljene. En parterapeut kan på en nøytral måte få svar på spørsmålene du har, og hjelpe deg å unngå at du alltid havner i destruktive krangler.
Det er viktig at du ikke overlater ansvaret for at din partner var utro til deg selv. Å skylde på deg selv – eller partneren din eller noen andre for den saks skyld – hjelper deg ikke. Ikke engang spill offer og å bare synes synd på deg selv. Lær av det som skjedde, lev i nuet og prøv å tenke positivt om fremtiden. Du kan komme deg gjennom dette, men du kan trenge hjelp underveis.
Når tankene går rundt som en flyr rundt i hodet, kan det hjelpe å skrive ned hva du føler. Du vil bli overrasket over hvordan noe så enkelt kan hjelpe deg med å organisere alle dine vanskelige tanker. Når vi skriver dem ned, blir bekymringene færre og ikke så farlige som vi trodde. Du vil også roe deg ned ved å sette deg ned og la hjernen jobbe metodisk.
Det vil også være lettere å bruke det du har skrevet som huskelapp om du søker hjelp gjennom parterapi. For mange er det lettere å skrive ned i fred og ro hva de føler, sammenlignet med å diskutere det muntlig i sanntid med sin utro partner, som kan komme med innvendinger mot det du sier. Husk at du har rett til din egen mening om det som har skjedd. Ikke la partneren din prøve å påvirke følelsene dine. Dette kan også føre til nye destruktive krangler som ikke hjelper deg i helbredelsesprosessen.
Dårlig kommunikasjon er vanlig i forhold som er rammet av utroskap. Ofte er situasjonen som en kruttønne. Derfor kan det være greit å la en nøytral tredjepart delta i samtalen. Parterapi kan gjøres raskt og enkelt på nett. Du kan for eksempel snakke om hva som førte til utroskapen, diskutere hva du og partneren din lærte av utroskapssaken og komme frem til hva som skal til for å gjenvinne tilliten.
Parterapi har et overordnet mål: å forbedre forholdet mellom deg og din partner. Parterapi kan bestå av at du prøver å forstå hvorfor partneren din var utro. Et annet steg kan være å utforske rollen dere begge spilte i utroskapen, og hvordan utroskapen har påvirket både ditt og din partners liv. Parterapeuten kan også prøve å hjelpe deg med å identifisere når, hvordan og hvorfor forholdet sluttet å fungere. Du vil også få råd om hvordan du unngår dårlig kommunikasjon. En viktig del er å gi dere verktøy for å kunne bygge opp en følelse av tillit, og deretter i fellesskap bestemme hva som må skje for at forholdet skal overleve, og også bli bedre. Les mer om parterapi på nett her.
Det er slett ikke uvanlig å føle på angst etter utroskap, som en følelse som kanskje ikke har vært der før. Dette kan være alt fra fysisk ubehagelige opplevelser, til fullskala panikkanfall.
En ting som er verdt å merke seg er at dette er en helt normal reaksjon når du blir følelsesmessig overveldet. En vanlig pusteøvelse som er laget for å redusere angst og roe deg ned er å puste i en firkant.
Dette betyr at du først inhalerer gjennom nesen i 4 sekunder. Hold deretter pusten i ytterligere 4 sekunder. Pust deretter ut gjennom munnen eller nesen i 4 sekunder. Før du starter på nytt.
Gjør dette til du føler deg roligere, vanligvis er bare 30-45 sekunder med dyp pusting nok før du føler deg avslappet og har kontroll igjen.
Nøyaktig hvordan man tilgir utroskap varierer fra forhold til forhold, og fra person til person.
Noe som gjør det lettere er å prøve å opprettholde effektiv kommunikasjon med partneren, for å kunne diskutere hva som har skjedd.
Selv om det er lett å føle at du aldri vil klare å tilgi partneren din, tar det vanligvis bare tid. Gjennom hardt arbeid og at begge parter ønsker å komme videre sammen så er det ingenting som stopper dere.
Krisens faser er de fire ulike stadiene vi kan være i når verden blir snudd på hodet. Disse fasene er: sjokkfasen, reaksjonsfasen, bearbeidingsfasen og reorienteringsfasen.
Ved å være klar over krisens faser kan du lettere forstå dine egne reaksjoner og følelser.
Sjokkfasen er, som navnet tilsier, fasen som kommer først. I sjokkfasen kan det være vanskelig å ta innover seg det som har skjedd, man kan skylde på andre faktorer eller nekte å tro at det er sant.
Den eksakte reaksjonen er forskjellig fra person til person og kan vise seg i alt fra vill gråt, til fullstendig stillhet og avskjerming.
Reaksjonsfasen er når det sakte, men sikkert begynner å synke inn at det faktisk har skjedd. Til tross for dette kan det være vanskelig å forstå tankene og følelsene deres.
Det er vanlig å føle seg forvirret eller fortapt mens man fortsetter å ta innover seg alt. Det hjelper ofte å skrive ned tankene dine, for å få ut egne tanker og følelser.
Vanlige reaksjoner i reaksjonsfasen er for eksempel angst eller humørsvingninger.
Bearbeidingsfasen starter når du begynner å ta inn over deg hva som skjedde, at utroskapen faktisk har skjedd.
Ofte innebærer denne fasen mye tristhet over ting som ikke lenger vil være det samme.
Likevel kan følelser være i fullt opprør i enkelte situasjoner.
Reorienteringsfasen gjør at du er klar til å legge utroskapen bak deg.
Det er også i denne fasen de fleste er klare for enten å jobbe med å reparere forholdet til partneren, eller velge å gå hver til sitt.
Å komme over utroskap og svik kan være veldig vanskelig, spesielt hvis partneren din ikke vil ta ansvar for å være utro.
For å jobbe deg gjennom utroskap og finne tilbake til hverandre, er det viktig at begge parter er der for hverandre.
Det er også viktig å huske at dere elsker hverandre og alt dere har gjort sammen. Å overvinne utroskap kan gjøres lettere ved å søke hjelp fra en terapeut gjennom parterapi.
Det er egentlig ingen riktige eller gale spørsmål å stille i utroskap. Noen par unngår helt å stille spørsmål om utroskap mens andre ønsker å bryte ned situasjonen i detalj, og går gjennom hele hendelsesforløpet.
Med det sagt er det noen ting som mange velger å spørre om følgende:
Det kan imidlertid være vanskelig å vite hvilke spørsmål du skal stille, eller om du i det hele tatt ønsker å stille spørsmål.
Dette er en slik situasjon hvor parterapi er veldig nyttig. Da får du og partneren din effektive verktøy fra en parterapeut som dere kan bruke for å navigere best mulig i disse diskusjonene og spørsmålene.
Undersøkelser viser at det i gjennomsnitt tar ca 18-24 måneder å komme over utroskap. Men det er tross alt menneskelige følelser som står på spill, og derfor er det veldig forskjellig.
For noen tar det bare et par uker eller måneder å komme over utroskap, mens andre sliter i flere år. Det kan være nyttig å vite at det kan ta tid før smertene forsvinner.
Samtidig kan det være en trøst å vite at det ikke varer evig. Til slutt vil du kunne komme over utroskapen og gå videre, eller finne tilbake til partneren din.
Selv om det gjør vondt, kan det ofte være godt å få hjelp av partneren til å komme over utroskapen gjennom diskusjoner med hverandre.