Parweb - Parterapi På Nett - Logo
Les mer


Lavendel ved solnedgang - Parweb

PARTERAPI

Andreas Løes Narum om parterapi

Les mer om parterapi

Läs mer

Parterapi

Hvorfør søke parterapi

Mange par søker ikke ekstern hjelp, fordi det føles som et nederlag. De håper at problemene løser seg selv. Noen orker ikke fordi de har hatt en dårlig opplevelse med parterapi før. Mange frykter også at terapeuten skal ta parti slik at det blir to mot en.

De fleste par oppsøker parterapi for sent

Mange par har hatt problemer i forholdet i lang tid. De kan ha vurdert separasjon eller skilsmisse, men velger til slutt å prøve parterapi. Vanligvis tar det ikke lang tid for et par å lære noen velprøvde teknikker for å bli bedre til å kommunisere. Ved å investere tid i dette, kan de kanskje unngå et brudd.

Andreas Løes Narum, psykolog og parterapeut har møtt mange par som har en ting til felles:

"De burde søkt parterapi tidligere! Hvis de hadde gjort det, hadde de hatt det mye bedre"

En kommentar mange av parene mine har kommet med er: "Jeg skulle ønske vi hadde gått til parterapi for lenge siden, da hadde vi sluppet mye slit!” sier Narum.

Derfor opprettet Andreas Parweb – Parterapi på nett, slik at alle par som ønsker det kan få hjelp med en gang!

Parweb er en videobasert tjeneste. Du får introduksjon av vår psykolog til samtaler og øvelser du skal gjøre med din partner.

Prøv parterapi på nett!

Alle priser på Parweb er per par.

Video - Introduksjon til Parweb

Når bør du søke parterapi

Når det er krise i forholdet

I krisesituasjoner bruker mange par mye energi på krangler og endeløse diskusjoner. De blir fanget i en spiral av angrep og forsvar. Argumentene går i loop og begge føler seg avvist. Disse parene føler gjerne at de blir presset lengre og lengre fra hverandre.

Hvis det har vært en utroskapssak, forstørrer det alle problemene. I slike tilfeller, kan én eller begge parter til og med føle at den enkleste løsningen ville være å skille lag.

For å redde et forhold i krise, er det ofte nødvendig å søke hjelp. Hvis begge vil, er det mulig å finne tilbake til en normal hverdag og et bedre forhold igjen. Men da må begge være villige til å investere tiden og det arbeidet som kreves.

Parterapi ved dårlig eller ikke-eksisterende kommunikasjon

Dårlig kommunikasjon kan forårsake problemer i de fleste parforhold. Mange mennesker har vanskelig for å uttrykke hva de trenger eller føler. Det er ikke veldig mange som har hatt gode rollemodeller i oppveksten.

Kommunikasjonsutfordringer handler ofte at noen temaer blir vanskelige å snakke om. Det blir flere og flere temaer det er vanskelig å ta opp uten å havne i en krangel. Dermed kan det også virke mer risikabelt å innlede selv vanlige samtaler med partneren. Og selv om man unngår å snakke sammen, kan den manglende kommunikasjonen i seg selv føre til at antallet krangler øker.

For å unngå dette er det viktig å:

  • Lære mer om hvordan du uttrykker deg, hvordan du organiserer og regulerer tanker, følelser og handlinger.
  • Øve på å kunne uttrykke deg sammen med partneren din, slik at det føles normalt å snakke om hverdagslig friksjon.
Narum om parterapi
Narum om parterapi

Hva skjer i parterapi?

Mangetror man må være i en krise for å søke råd. Dette er feil! Alle relasjoner trenger oppmerksomhet og vedlikehold. Små justeringer i hverdagen – noen nye vaner kan fungere langt bedre enn dyre spa-opphold eller ferier.

 

De fleste par utvikler automatiske måter å oppføre seg på som er skadelige forforholdet. Slike mønstre er nesten umulig å endre uten hjelp utenfra. Å la dårlige vaner vokse, øker risikoen for brudd. Derfor er det lurt å få noen gode råd mens dere ennå har den drivkraften som trengs for å lære noen nye vaner.

Detå sette ord på hva dere synes er dårlige vaner og så lære seg noen nye, godevaner, er ikke så vanskelig som det kan høres. Det er også mye lettere å gjøremens relasjonen er rimelig bra og dere ikke har en krise å håndtere. Ideeltsett er det som skjer i ekteskapsrådgivning følgende;

  1. Dere bestemmer dere for at dere ønsker å få veiledning for å fjerne dårlige vaner eller etablere gode vaner.
  2. Dere finner en parterapeut og avtaler første time.
  3. Dere forbereder en skriftlig bestilling som inneholder litt bakgrunnsinformasjon og hva dere ønsker å oppnå. Dere kan gjøre dette sammen eller hver for seg. Dette er ofte nyttig for å rydde litt i tankene. Det vil også være til stor hjelp for terapeuten og dere sparer de første 40-50 minuttene med adhoc-forklaring.
  4. Dere møter terapeuten for første gang. Han eller hun skal ta imot dere begge med nysgjerrighet, respekt og forståelse.
  5. Begge får komme med sin side av saken og snakke om hva de synes er vanskelig. De fleste par har noen problemer som de føler det er viktigst å løse først.
  6. Når dere har utdypet bestillingen deres, gjentar terapeuten den for å være sikker på at hen har forstått den riktig.
  7. Terapeuten skal ikke være moralistisk og heller ikke ta parti med noen av dere. Deretter tar terapeuten regi i samtalen som kan vare en time eller tre.
  8. Terapeuten oppsummerer det som har skjedd i timen og dere kan bli bedt om å gjøre det samme.
  9. Hvis begge føler dere komfortable med terapeuten, avtaler dere en ny time. Hvis ikke, går dere tilbake til trinn 2.
  10. Dere møter begge terapeuten hver for seg én gang for å ta opp problemer som det kan være vanskelig å ta opp alle sammen.
  11. Dere avtaler videre møter med terapeuten til dere føler at dere har løst utfordringene dere ønsket å løse.
  12. Dere tar med dere det dere har lært og lar det påvirke tanker, følelser og handlinger på en positiv måte hver dag.
             

Forebyggende parterapi online

Det er en god idé å jobbe med parforholdet selv når alt er bra. Det er mye lettere å snakke om småting som irriterer når man har det bra, og det er mulig å endre adferd før de små tingene blir store: Ganske enkelt forebyggende tiltak.

Når du kjenner deg avslappet er det lettere å snakke om de små irritasjonene i hverdagen som etterhvert kan føre til friksjon og større utfordringer. Når dere har det rimelig bra i parforholdet, kan dere lære å unngå de dårlige vanene før de befester seg. Det kan også være lurt å finne ut hvilke gode vaner det lønner seg å lære. Mens man har det bra, er det også lettere å utforske hverandres personlighetstrekk. Hvordan er dere like og ulike og hva har det å si for parforholdet og hverdagen?

På Parweb har vi laget en relasjonssti som handler om å være føre var. Lær de gode vanene og unngå de dårlige. Det er anonymt og enkelt og dere kan gjøre det når det passer for dere.

Hva hvis en av partene er skeptisk til parterapi?

Det kan hende én av dere er ivrigere på å søke ekstern hjelp enn den andre. Dette er ganske vanlig. Om du er den motvillige partneren, ikke nøl med å søke slik hjelp! Bare det faktum at du viser din partner at du er villig til å gjøre forbedringer, er positivt for relasjonen. Se gjerne denne videoen om du er skeptisk til parterapi online.

Den som er skeptisk til å bli med partneren sin for å få hjelp, venter vanligvis i det lengste – helt til et ultimatum blir gitt: Nå blir du med, ellers er det slutt! Ved å komme partneren din i møte tidligere, kan du faktisk forebygge økt stress og mulig brudd.

Video - Skeptisk til parterapi?

Hva kan du få ut av parterapi?

Vi har lang erfaring med parterapi

Vår psykolog og parterapeut, Andreas L Narum, veileder deg gjennom videoer, oppgaver og øvelser. Relasjonsstiene våre er bygget på Andreas´ mangeårige erfaring og faglitteraturen om parterapi. De har en logisk progresjon og gir støtte til par med helt vanlige relasjonsproblemer. De fungerer også forebyggende.

I motsetning til tradisjonell parterapi, trenger du ikke å bestille time for møter på Parweb. Du behøver ikke bli stresset av å måtte presse terapien inn i en ellers tøff timeplan. Online, videobasert terapi kan dessuten være spesielt gunstig for deg som er litt mer innadvendt og som kanskje synes det er vanskelig å åpne seg for en tredjepart.

Du velger selv når og hvor ofte du vil jobbe med Parwebs stier. Du kan gå tilbake og øve. Materialet er alltid tilgjengelig for deg hvis du ønsker en repetisjon.

Parterapi i norske byer

Parterapi tilbys i de fleste norske byer, selv om tilbudet er bedre i større byer som Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim. Å finne en privat parterapeut som begge parter får tillit til kan være vanskelig og ventetiden kan også være lang.

I mellomstore byer, som Kristiansand, Fredrikstad, Tromsø og Sandnes kan det være et godt utvalg parterapeuter å velge mellom. Fordelen med Parweb er imidlertid at dere slipper ventetider og at dere kan bruke tjenesten når det passer. For de fleste par er det utenfor parterapeutens arbeidstid.

På mindre steder, som Drammen, Skien, Sarpsborg og Bodø kan det være godt å vite at dere på Parweb er helt anonyme.

Gjør som tusenvis av andre lykkelige par - løs utfordringene hjemme!

Mer om parterapi

Hvordan søke om online parterapi | Parweb
Hvordan søke om online parterapi?

Mange av oss har veldig mange motstridende følelser og tanker om parterapi. Her er noen tips til deg som vurderer online parterapi.

Par krangler | Parweb
Trenger dere parterapi?

Det finnes mye å irritere seg over hos en partner – særlig når man har vært sammen en stund. Nedenfor er noen punkter om hva som plager oss mest.

Når skal man gå i parterapi? | Parweb
Når skal man gå i parterapi?

Her kan du lese mer om hvordan du vet når det er på tide å prøve parterapi, litt kort om hva det betyr og hvordan det gjøres.

Start på egen hånd eller sammen med partneren din.