Hvordan finner dere tilbake til hverandre etter depresjon?
Å finne tilbake til hverandre etter depresjon kan være veldig vanskelig. Les denne artikkelen for tips og øvelser du kan bruke.
Når man tilbringer mye tid sammen, er det lett å havne i rutiner som kan gjøre at man glemmer de små, viktige tingene. Her ser vi nærmere på noen slike gode eller dårlige vaner og hvorfor de er viktige å være oppmerksom på. Så her er 9 ting vi tar for gitt i et forhold.
I et parforhold betyr å ta ting for gitt at den ene eller den andre partneren oppfører seg på en måte som gjør at partneren ikke føler seg verdsatt. Slik oppførsel gir også inntrykk av at relasjonen blir tatt for gitt uten takknemlighet eller nærhet. Det blir heller ikke lagt vekt på å takke, ta vare på, lytte eller gjort noen gester for å gjøre at den andre føler seg spesiell.
Nettopp det med å være på samme lag er helt nødvendig for alle parforhold fordi det skaper en følelse av at man støtter hverandre og at parforholdet er trygt. Hvis dere ikke er på lag, hva er dere da – alene?
Derfor er det viktig at du gjør det til en vane å dele informasjon med partneren din i alle fall en gang om dagen. Det kan nesten være hva som helst, men det kan være for eksempel å dele hvordan dagen din har vært, noe du bekymrer deg for, eller en positiv opplevelse. Uansett hva det er, betyr det at hver av dere må lytte til hverandres historier. Les mer her om hvis du tror du er et offer for mikro-utroskap.
Ved å lytte mener vi nettopp det, høre på hverandre. Hverken mer eller mindre. Det betyr at du må ta deg tid til å høre om din partners dag, problemer eller opplevelser, uansett om det er positivt eller negativt.
Det er superviktig at du unngår å gi ham eller henne gode råd underveis, forsøk å kun lytte til det som blir sagt. Still nøytrale spørsmål som tillater partneren din å fortelle mer og gi samtalen mer dybde. «Kan du si litt mer om det?» er et slikt spørsmål. Ikke gi råd hvis ikke du blir spurt om det. Mange er vant til å komme med gode råd, det er det bare å slutte med. Hver gang du kommer med et godt råd, skyver du partneren litt vekk fra deg fordi du gir inntrykk av å avfeie hans eller hennes opplevelser. Lytt i stedet!
Når du lytter til partneren din, byr du på følelsesmessig nærhet. Dette er mye viktigere enn å gi gode råd, og det er egentlig ganske enkelt.
Når han eller hun prater om sin dag kan du sørge for at du både ser interessert ut og at du bryr deg om det hen sier. Vi har alle opplevd at noen for eksempel sitter med telefonen mens man prater og dette kan få oss til å føle oss ubetydelige. Dette er ikke en følelse du ønsker at din kjære skal ha.
For å forstå hvordan en person føler og tenker om sex, kreves det at man stiller spørsmål og samtaler om emnet på en respektfull og ordentlig måte. Partneren din kan ikke lese tanker. Det er ditt eget ansvar å fortelle partneren hva du liker og ikke liker. Dersom du opplever at partneren ikke forstår hvordan du fungerer seksuelt, handler dette vanligvis om dårlig kommunikasjon.
Sett av tid til å prate om fremtiden. Dette er utrolig viktig siden det gir dere mulighet til å bekrefte at dere jobber mot samme mål. Du får mulighet til å høre hvilke ambisjoner din partner har for fremtiden. Her er det også viktig å tilby støtte.
Det kan bli en hyggelig kveld hvis dere kategoriserer deres personlige ambisjoner og finner ut hvordan dere sammen kan skape en fin fremtid.
Gi din partner et skikkelig hei og et ordentlig hadet hver gang dere møtes eller går hver til sitt. Selv om du kanskje ser partneren din hver dag betyr det ikke at du burde minske på små, vennskaplige og kjærlige gester.
Det kan koste litt å være vennlig mot en kollega på jobben eller en venn selv om man har en dårlig dag, men det gjør man likevel fordi man for å beholde en god relasjon, er nødt til å ta seg sammen.
Det gjelder det samme med partneren din. Prøv derfor å nærme deg partneren din på samme måte –med vennlighet, selv om dere har en dårlig dag.
Vær ivrig og glad for å se hverandre, det kan gjøre underverker i parforholdet.
Klemmer er avgjørende for at mennesker skal føle seg elsket og verdsatt. I den travle hverdagen er det dog lett å glemme og overse den positive effekten slik nærhet kan ha.
En syvsekundersklem to ganger daglig vil forbedre hvordan dere føler for hverandre og bedre måten dere har kontakt på. Gi din partner en syvsekundersklem før dere forlater hverandre om morgenen og når dere møtes igjen om ettermiddagen.
Regelmessig klemming bør heller ikke begrenses til de dagene man har det bra, det er enda viktigere å klemme hverandre i tider der ting føles tøft og hvis man er stresset eller opprørt.
Du bør prøve å fremelske genuin interesse for din partners liv og det livet dere har sammen.
En måte å gjøre dette på, er å gi av din fritid og prøve noe sammen som din partner har vist interesse for. Gjerne noe dere ikke har prøvd før.
Da dere møttes, gjorde dere kanskje mange ting sammen? Reiste, tok en helg på hotell, dro på konserter eller fotballkamper? Det er ingen grunn til å slutte å gjøre disse tingene. Man kan lære noe om den andre i alle stadier av livet. Dette kan du lese mer om i blogginnlegget om «Hvordan du kan finne flere fine ting å gjøre med din partner». Parterapi kan være en god løsning også, les gjerne mer om parterapi her.
Det er lett å bli opphengt i det vi selv gjør. Det kan få oss til å glemme hvilke bidrag våre partner bringer inn i parforholdet. Prøv å legge merke til og kommentere det hver gang du ser at din partner gjør noe fint for familien. Ingenting er for små til å nevnes, tvertimot er det gjerne de små tingene som gjøres hver dag som blir usynlige. Så fint du har ryddet! Så fint at du var på jobb idag! Så deilig at du har handlet!
Det er viktig for alle parforhold å legge merke til hverandres bidrag og vise takknemlighet.
Hvis du eller din partner har vært inne på tanken om at dere kunne hatt det enda bedre, tilbyr Parweb online hjelp. Vår psykolog Andreas Løes Narum, veileder dere gjennom ulike temaer med instruksjonsvideoer og øvelser. Vil du ha mer informasjon om hvordan Parweb fungerer, kan du lese mer HER eller sende en mail til kontakt@parweb.no.